Gyepszőnyegezés ára
Gyepszőnyegezés ára

Talán a tavaszindító kertészkedés leggyakrabban felvetett kérdése, hogy egyáltalán a gyepszőnyeg mellett döntsük-e a füvesítés helyett. Egyaránt kérdezik, akik új kertet szeretnének és azok is, akik a meglévőt akarják egy kicsit felújítani.

A fűmagvetés és a gyepszőnyeg között legfontosabb különbség az időtávban és a kiadások tekintetében mutatkozik meg. A gyepszőnyegezés rövid távon eredményes, és egy egyszeri nagyobb kiadást jelent. A fenntartása azonban már jóval olcsóbb.

Ezzel szemben a fűmagvetés után a látványos gyep eléréséig hosszú út vezet, s a költségek is hosszú távon oszlanak el. Az öntözés miatt pedig fenntartása költségesebb, mint a gyepszőnyegezés esetében.

Mennyibe kerül a gyepszőnyegezés?

De hogy jobban átláthassuk, íme egy tájékoztató jellegű segédlet az árakról egy átlagos, 100 nm2-es területre alkalmazva, ahol a talaj gyomos, laza szerkezetű, vakondlakta, és az öntözést öntözőrendszer telepítésével oldanánk meg.

Gyomirtás (vegyszeres úton) 9000 Ft
Gyepnyesés (az elhalt zöldfelület eltávolítása és a keletkezett zöldhulladék elszállítása) 61 000 Ft
Öntözőrendszer építése(függően a vezérlő típusától: a beltéri vezérlő olcsóbb, mint a kültéri) 82 000-130 000 Ft
Termőföld terítése (5m3) és tereprendezés 48 000-55 000 Ft
Vakonháló 34 000-37 000 Ft
Gyepszőnyeg terítése, hengerezés 176 000-197 000 Ft

A gyepszőnyegezés ára összesen: kb. 450 000 Ft


A gyepszőnyegezés áprilistól egészen novemberig végezhető. A nyári időszakban a tekercseket egy nap alatt javasolt lerakni, mivel a nagy melegben feltekerve könnyen károsodnak.

A lerakás után, lucskosra kell áztatni a gyepszőnyeget, majd ezt követően kora esti és hajnali órákban öntözni, legalább 8-10 napon keresztül. A legyökeresedés (6-8 nap) legyökeresedés, valamint az első nyírás után az öntözőrendszert az évszakhoz igazítjuk.

Mire kell ügyelni gyepszőnyegezés után?

Lerakás és öntözés után nagyobb fizikai terhelésnek (mint például a labdázás) ne tegye ki a gyepszőnyeget! Várjon ezzel legalább 7-10 napot. A műtrágyázást a lerakás idejétől függően kell elvégezni.

A gyepszőnyegezés előnye

A fűmagvetéssel szemben gyommentes, a zöldfelület azonnal kész és kevesebb öntözővizet igényel. A munkálatok kezdetétől számított 7-8 napon belül igénybe vehető a gyep.

Mennyibe kerül a füvesítés?

Az összehasonlíthatóság érdekében maradjunk az előbbi példánál. Van egy átlagos, 100 nm2-es füvesítendő terület, ahol a talaj gyomos, laza szerkezetű, vakondlakta, és az öntözést öntözőrendszer telepítésével oldanánk meg. HESA fűmagkeveréket használunk.

Gyomirtás (vegyszeres úton) 9000 Ft
Gyepnyesés (az elhalt
zöldfelület eltávolítása és a keletkezett zöldhulladék elszállítása)
61 000 Ft
Öntözőrendszer építése(függően a vezérlő típusától: a beltéri vezérlő
olcsóbb, mint a kültéri)
82 000-130 000 Ft
Termőföld terítése (5m3) és
tereprendezés
48 000-55 000 Ft
Vakonháló lerakását megelőző földmunka 74 000-85 000 Ft
Vakonháló 34 000-37 000 Ft
Fűmagvetés, bedolgozás 32 700 Ft

A füvesítés ára összesen: kb. 369 000 Ft


A fűmagvetést erősen ajánlott az őszi időszakban végezni. Az őszi vetés előnye, hogy az ekkor vetett fűmag a csapadékosabb, de állandó hőmérséklet miatt, hamarabb megered. Emellett ekkorra a gyomok többsége elhal.

Miért nem javasolt tavasszal vagy nyáron füvesíteni?

A tavasszal vagy nyáron végzett vetést egy gombás megbetegedés, a palántadőlés nagymértékben károsíthatja. Emellett a gyomosodásnak nem lehet gátat szabni, mivel a frissen vetett, első éves füvet semmilyen szelektív gyomirtó szerrel nem javasolt kezelni! Pedig nyáron virágzik a legtöbb gyom, ezek a szél és madarak által akarva akaratlanul a vetett részbe kerülnek.

Emellett a meleg időszakban a talaj felsőrészét állandóan nedvesen kell tartani, mert a napsütés által az a 3-5 cm melegszik át és száradhat ki, ahol a magok vannak.

A tavaszi-nyári fűmagvetés tehát kockázatos, az öntözővíz mennyisége miatt pedig egyben költséges. Az eredmény sok esetben ugyanis csak az őszi felülvetéssel, a következő évre lesz igazán látványos. A felülvetéshez szükséges fűmag mennyiségét, valamint a tavasz-nyár folyamán elhasznált öntözővíz mennyiségének értékét véve pedig már közel járunk a gyepszőnyegezés árához.

Mire kell ügyelni füvesítés után?

A vetést követően minden esetben egyenletesen be kell öntözni a területet! Őszi vetés esetén, még a tél beállta előtt 1-2 nyírás is belefér, emellett javasolt a káliumtúlsúlyos műtrágya használata is.

Tavasszal felül kell vetni, mert a csírázási erélytől függően előfordul, hogy csak foltokban kel ki a fű. Az előkészítő talajmunka és a füvesítést követő 12-14 napon múlva használható a füves terület.

Kérdezzen minket, kérjen árajánlatot!

Kapcsolat

Telefonszám:06 30 327 9905

E-mail: info@eternia.hu

Eternia a Facebookon